Treinverkeer niet klaar voor de winter

PDM Admin In het nieuws

Uitgerekend als je de trein het meeste nodig hebt, rijden ze niet of nauwelijks. Dat moet een keer afgelopen zijn. Ik heb daar Staatssecretaris van Veldhoven indringend over ondervraagd. Waarom was ProRail in december nog niet klaar voor de winter?

Toen in januari plots de winter inviel bleek binnen de kortste keren het treinverkeer weer muurvast te zitten. Met alle ellende van dien. Uitgerekend op het moment dat de meeste mensen de trein wilden of moesten nemen, kwam het hele systeem piepend en krakend tot stilstand. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Ikzelf heb er 5 uur (!) over gedaan om van Assen in Den Haag te komen.

Reden? De werkzaamheden aan de wissels waren nog niet afgerond. Nederland heeft 5.500 wissels met verwarming. En 2/3de daarvan werkt op gas. Wissels met gasverwarming kunnen bij sneeuwval verstopt raken. Daarom schakelt ProRail over op elektrische wisselverwarming. Alleen die vernieuwde verwarmingen bleken tijdens de sneeuwstorm juist niet te werken.

Ik ga er bij de D66-bewindsvrouw op aandringen, dat dit soort vernieuwingen aan het spoor effectief zijn én van tevoren goed getest worden. Maar vooral dat ze op tijd klaar zijn. In de zomer hebben we die gasverwarming niet nodig……